Ensenya'm la llengua, un missatge alliberador

Vídeo de la presentació de la XVI Diada de l'Ensenyament
Crònica de l'acte

El dimecres 25 d’abril a la biblioteca de l’escola Beethoven es va fer la presentació de la XVI Diada de l’ensenyament a Santa Coloma de Gramenet.

La directora del centre, Lidia Montero, va donar la benvinguda explicant breument la diversitat de llengües presents al seu centre, així com l’agraïment perquè aquest acte es fes al barri del Fondo.

Núria Larroya, va emfatitzar el compromís dels mestres i professorat de la ciutat per la millora de l’educació, malgrat les fortes retallades que s’estan patint i va encoratjar els assistents a participar en la Diada amb un esperit de lluita i reivindicació.

M Carme Junyent va fer una interessant conferència sobre “Què ens aporten les noves llengües de catalans?”

Va dir que actualment son presents a Santa Coloma al voltant de 130 llengües diferents, més que llengües oficials hi ha al món. Algunes de les que són minoritàries a Santa Coloma tenen milions de parlants al món (àrab, hindi, xinès mandarí, bengalí..) D’altres son tan amenaçades com el català, en les seus territoris d’origen.

Va ressaltar com a Santa Coloma de Gramenet , on el català demana permanent lluita i protecció hi ha una sensibilitat més gran per la defensa de la llengua que a d’altres indrets de Catalunya que creuen no està tan amenaçats, quan la realitat lingüística ens diu el contrari.

També va ressaltar com per molts nouvinguts l’arribada a Catalunya i el descobrir el català i les seva lluita cultural els ha fet més conscients i ha servit per descobrir les seves pròpies llengües i els valors culturals d’origen.

La riquesa de les aportacions que poden fer les llengües i les diferents cultures a l’educació en un context cada vegada més global i intercultural van ser ressaltades per la Carme així com la intervenció de mestres de l’escola Tanit que van comentar la seva enriquidora experiència de contacte amb llengües i cultures.

Per Carme Junyent, l’aprenentatge de les llengües i les cultures que els sustenten representen una riquesa, un reconeixement i un missatge alliberador i per persones i pobles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada