Marina Subirats va ser la ponent del cicle de Debats 2014

El tema plantejat les Desigualtats Socials consta de dues sessions. Aquesta primera, va servir per situar la vigència actual del concepte de classes socials.

Marina Subirats recupera l'anàlisi social basat en el concepte de les classes socials i defineix les noves classes en la societat del segle XXI. Amb la perspectiva històrica Marina Subirats realitza una radiografia sociològica sobre la estratificació de les classes socials en l'actualitat.

                                                        Marina Subirats

Anomena classe corporativa a la nova classe dominant que representa a l'1% de la població és una noca classe transacional, financiera, neoliberal i sense rostre, invisible. Ha substituït a la gran burgesia.

Les classes mitjanes també s'han transformat. Inclou a un 4% de la població de classe mitjana alta, propietaris que són la tradicional burgesia catalana conservadora i catalanista. Als professionals, un 20% d'assalariats qualificats i treballadors públics, progressistes a qui angoixa el futur i es veuen amenaçats per l'actual crisi. També, molts treballadors autònoms, que aspiren a la burgesia però que cada vegada més són classes treballadores.

Les classes treballadores, les principals víctimes de les retallades, engloba més del 50% dels catalans. Els obrers jubilats, el llindar de la pobresa però acostumats a viure amb austeritat; els treballadors joves i adults, abocats a l'atur i on fa forat el pensament conservador i els immigrants, alguns molt ben formats, però els últims de la fila.

pel seu inetrès l'exposició va cptar l'atenció dels assistents i el col·loqui va generar preguntes força interessants.

Vam quedar emplaçats pel col·loqui sobre la pobresa a Santa Coloma que es realitzarà aquesta setmana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada