

SORTIDES PEDAGÒGIQUES
Sortim amb el casal
El passat dissabte 12 de novembre es va realitzar la primera proposta de Sortim amb el Casal. Vam anar a veure l'obra de teatre "Dues dones que ballen" de Josep. M Benet i Jornet al Teatre Sagarra de Santa Coloma de Gramenet.
Després, vam passar una molt bona estona comentant l'obra de teatre mentres preníem una copeta en bona companyia. Aquí en teniu la prova!
DEBAT EL DIJOUS AL CASAL
Horaris i calendari escolar
Sobre el tema dels horaris i el calendari escolar i la conciliació de la vida personal i la laboral, vam realitzar al Casal del Mestre el primer debat programat per aquest curs.
En aquest resum del col·loqui hi trobareu diversitat d'opinions fruit del diàleg i la reflexió.
En col·laboració amb CEP, Fòrum Grama, Imatge Solidària i Acolite, el Casal del Mestre de Santa Coloma de Gramenet us convida a assistir a la 2a proposta del cicle "Debats 2011": Els Drets Humans a la nostra societat.
Com en l'anterior, podrem contrastar opinions sobre un tema de gran actualitat: Els Drets Humans, des de llur redacció de 1948 fins als anomenats Drets Humans emergents i de 3a generació...
L'acte tindrà lloc el dijous 24 de novembre a les 20h a la Biblioteca Central de Santa Coloma ubicada als Jardins de Can Sisteré s/n.

La presentació pública de Santa Coloma Conviu tindrà lloc divendres 18 de Novembre a les 19h a la Biblioteca de Can Peixauet, i intervindran en una Taula Rodona, persones d'entitats d'àmbits diferents. Sota el títol "Bones pràctiques de convivència", intervindran: l'Escola Tanit, Fondo Comerç, Fundació Integramenet i l'Associació AMICS.
Manifest de Santa Coloma Conviu
A Santa Coloma som més de 124.000 habitants. Si fem quatre parts aproximadament iguals de la població, tenim que n’hi ha una de nascuts aquí, una altra de la resta de Catalunya, una tercera d’una altra comunitat autònoma i, finalment, una darrera part ha nascut a l’estranger. I això és així perquè la nostra ciutat ha estat i és una ciutat acollidora i oberta gràcies a la immigració de diferents punts de l’Estat espanyol, arribada a la segona meitat del segle xx, i s’ha consolidat ens els últims anys amb persones de 118 països, la qual cosa ens fa una de las poblacions que gaudeix de més varietat i riquesa cultural.
És difícil imaginar com seria la nostra ciutat sense l’arribada d’aquests milers de persones que han ajudat al progrés, han cuidat als nostres ancians i han rejovenit una població amb índexs demogràfics de creixement negatius.
Lluny de treure fruit de les oportunitats que comporta aquesta estructura de la població, en l’actual conjuntura de crisi, el creixent populisme xenòfob d’alguns partits polítics i el tractament inadequat de les notícies pels mitjans de comunicació, juntament amb la manca de polítiques efectives de convivència, han motivat que una part de la ciutadania hagi pres com a certs els falsos rumors creats en contra de la immigració més recent.
Aquestes pràctiques afavoreixen certa tensió i manifestacions de rebuig a l’hora d’accedir als recursos públics, escassos per una mala gestió pública i per alguns actes poc ètics, entre altres causes. Com a conseqüència, cada cop és més difícil l’accés a drets universals com ara el treball, la sanitat, l’educació i l’habitatge. De fet, a vegades fins i tot es neguen aquests mateixos drets.
Els falsos rumors estan convertint els immigrants en els més perjudicats per la crisi. La ciutadania està sent més permissiva davant actes discriminatoris que sofreixen les persones estrangeres en l’accés a un habitatge de lloguer i les relacions amb la comunitat de veïns, en l’accés i durant l’ocupació, o en la desigualtat de tracte que mostren els diferents cossos de policia.
En l’actualitat es corre més risc de situar persones, ja de per si més vulnerables econòmicament i socialment, en processos d’exclusió social, al mateix temps que es justifiquen actuacions discriminatòries per raons d’origen.
És per això que un grup d’organitzacions de la ciutat hem acordat constituir un fòrum comú d’intercanvi d’idees i promoció de la incidència política, al qual hem anomenat«Santa Coloma Conviu».
Atenent el fet que la discriminació opera a diferents nivells, la qual cosa implica també diversos graus d’intensitat i de vulneració de drets, requereix diferents tipus d’actuació per superar-les. La nostra proposta és d’acció des de dos fronts, en primer lloc mitjançant la promoció de la incidència política que aconsegueixi que les administracions assumeixin la seva responsabilitat de «no fer mal, protegir, respectar i reparar», i en segon lloc constituint un fòrum ciutadà on els col·lectius socials i la ciutadania aportin les seves idees per millorar les condicions de convivència als nostres barris.
Creiem fermament que és responsabilitat de totes i tots aconseguir una societat més igualitària, on siguem tractats com a iguals sense que per això hàgim de renunciar a ser diferents.
Assumim l’expressió «som diferents, som iguals» com el principi rector de la nostra lluita sense fi en la defensa de la convivència i del dret a la igualtat de tracte i no discriminació.
Per aquestes raons fem una crida a la ciutadania perquè s’uneixin i donin suport a les organitzacions signatàries.
Per a més informació o qualsevol qüestió poseu-vos en contacte a santacolomaconviu@gmail.com
LES XERRADES DEL CASAL

El Casal del Mestre organitza tres debats al llarg del curs, un cada trimestre, per posar en comú i debatre, crear opinió, comentar notícies, destriar criteris...i tot el que tinguem ganes de parlar amb d’altres companys i companyes de la nostra ciutat.
L’horari i el calendari escolar és el primer tema/debat triat per aquesta activitat Les Xerrades del Casal i es farà el dia 27 d’octubre a les 17’30h al nou local del Casal del Mestre al Centre Cívic del Fondo, c/ Wagner 19, Santa Coloma de Gramenet.
Per iniciar el debat us adjuntem una enllaços on es poden trobar diversos escrits amb opinions expressades per col·lectius de la comunitat educativa. Els trobareu a les pàgines web de sindicats (CCOO, USTEC), FAPAC, Federació de Moviments...
Us animem a participar en el debat i a compartir les opinions sobre aquest tema tan candent de manera relaxada amb un berenar.
Us preguem que confirmeu la vostra assistència per tal de preveure l’espai i el berenar pels assistents enviant un correu electrònic a l'adreça del casal: casalscg@gmail.com

- Dimecres 5 d'Octubre: Presentació Correllengua 2011
- Dimecres 12 d'Octubre: Matinal de Turisme Social
- Divendres 14 d'Octubre: Situació del català als Països Catalans
- Dissabte 15 d'Octubre: Trobada castellera de la Tardor
- Diumenge 23 d'Octubre: Audició de Sardanes i acte al carrer a càrrec del Grup de Dones Àrtemis i Mercat d'intercanvi i regal de llibres en català.
- Dissabte 5 de Novebre: Acte de lectura de poesia
Altres Activitats:
- Curs de poesia a Santa Coloma
- XVI Diada de l'Ensenyament Públic, organitzada pel Casal del Mestre

XVI DIADA DE L'ENSENYAMENT PÚBLIC
Aquest curs 2011-2012 hem d’ensenyar la llengua i no mossegar-nos-la. No permetren que cap d’aquells sectors que la volen morta se’n sortin, perquè som escola.cat i també la fem corre amb el correlengua, per tal d’arribar allà on calgui.
La llengua la fem servir per expressar-nos i comunicar-nos i té molta importància dins de cada comunitat. A l’escola conflueixen moltes d’elles i aquest curs serà l’oportunitat, durant la XVI Diada d’Ensenyament, de veure com les treballen ,les viuen i conviuen a les escoles de la nostra ciutat.
Fer un recorregut diferent per la ciutat del que estem habituats, com a mestres i com usuaris de la ciutat, per fer-nos una imatge més sencera de la ciutat, una mica més enllà de l’horari escolar.
Possibles sortides serien una visita guiada pel Monestir de Sant Jeroni de la Murtra,
escoltar un concert de música a l’Auditori, anar a gaudir d’una obra de teatre al teatre Josep Mª de Sagarra.
Les dates, horaris i els actes concrets es confirmaran més endavant i el Casal s’encarregarà de fer les inscripcions i treure les entrades.
Dissabte 12 de novembre a les 21 hores, Teatre Sagarra , “Dues dones que ballen” de Josep Maria Benet i Jornet.
Dissabte 26 maig, Itinerari de la natura del Torrent de les Bruixes a càrrec del Centre d’Estudis de la Natura.
Informació i coordinació: Maribel Rodríguez, Diana Ruíz, Lídia Montero, Isabel Muñoz
S’organitzaran tres debats al llarg del curs, un cada trimestre, per posar en comú i debatre, crear opinió, comentar notícies, destriar criteris....i tot el que en tinguem ganes de parlar amb d’altres companys i companyes de la nostra ciutat.
El primer debat es farà el dia 27 d’octubre a les 17’30 de la tarda al nou local del Casal del Mestre, Centre cívic de Fondo.
Tema: Horari i calendari.
Informació i coordinació: Maribel Rodríguez, Diana Ruíz, Isabel Muñoz, Núria Larroya
PROGRAMA D'ACTIVITATS 2011-2012


Debats 2011: "La llengua catalana, element cohesionador"
Presentació de la XV Diada de l'Ensenyament Públic
Cartell de la XV Diada de l'Ensenyament Públic
Canvi de data "XV Diada de l'Ensenyament Públic"
Disculpeu per les molèsties
Casal del Mestre de Santa Coloma de Gramenet
El Casal del Mestre per l'Escola catalana

Invitació per participar a la XV Diada de l'Ensenyament Públic
Benvolguts/des companys/es:
Un curs més ens posem en contacte amb vosaltres per compartir la preparació de la XV Diada de l’Ensenyament Públic. Aquest curs la data de celebració serà el diumenge 8 de maig, seguint les vostres valoracions de les anteriors edicions.
Aquest curs proposem el títol “Fem barri, fem Ciutat” i reprendre el treball centrat en l’entorn més proper dels alumnes, centres i entitats. El medi proper constitueix un eix transversal dels continguts en els centres i de l’interès i motivació de les entitats, per aixó pot ser interessant treballar elements de la ciutat situats al vostre barri, i no fer afegits al que ja es fa als centres. Es tracta que cada centre trii un element del seu barri (una plaça, un carrer, un edifici, un espai emblemàtic, una entitat, una estàtua, un personatge històric o actual.....), que els alumnes i els mestres considerin que té una significació especial pel barri o la ciutat i que es faci un estudi d’aquest element, un projecte.....Es poden fer moltes coses, fins i tot apadrinar-ho per tal de donar mès implicació i relació entre el centre i el barri.
Aquell treball dels centres formaria part de l’estand que organitzi l’escola, a més de la resta de temes que vulgui exposar, i per l’activitat central que cada edició organitza la Diada, fer una vinyeta amb un dibuix i/o fotografia, amb un o dos rodolins que formarà part de l’Auca que sota el títol de la Diada farem conjuntament.
Per la nostra part estem recollint informació i recursos varis sobre la ciutat i altres propostes de treball en aquest tema que us puguin ser d’utilitat. Posteriorment us enviarem la bibliografia concreta.
La proposta constarà, com ja és tradicional a la Diada, de tres àmbits:
1- Acte de presentació de la diada. Us enviarem la concreció més endavant.
2- Una exposició central. Tal com us hem explicat anteriorment.
3- Estands dels Centres i entitats. En cas de no participar en l’ activitat central es pot fer mitjançant la tradicional carpa que com a Centre, AMPA o Entitat podreu gaudir per muntar el vostre stand amb treballs realitzats al llarg de tot el curs, a més de l’específic per aquesta edició. Per part de l’organització se us facilitarà un mínim d’infrastructura (taula, cadira, plafó.....).
Conjuntament amb aquesta carta, us fem arribar una fitxa per concretar la vostra participació.
Tot esperant continuar d’ara en endavant el nostre contacte, us recordem que en cas de voler tenir més informació podeu trucar al telèfon (CEIP T. Balldovina tel.93 386 82 42) demanant per Diego o a Elvira Ruíz (CEIP Beethoven tel. 93 392 18 02) al nostre correu electrònic casalscg@avant.pangea.org . Us saludem molt atentament.
Comissió Organitzadora de la XV Diada de l’Ensenyament Públic
PARTICIPACIÓ DIADA 2010
8 de maig
Escola/Institut .............................................................................................
Persona de contacte .....................................................................................
Tlf................................. E-mail ..................................................................
Posar una marca on correspongui
o Participació en l’activitat central
o Participació en un estand de la vostra escola/institut (subministrarem una carpa, una taula, una cadira i un plafó metàl·lic; no hi haurà possibilitat de disposar d’instal·lació elèctrica)
ALTRES (Féu les propostes que cregueu convenient i/o que no hi entren dins aquests apartats):
......................................................................................................................
Feu arribar aquest full el més aviat possible al Casal, o bé també a través de correu electrònic.